1968’den Günümüze
İbrahim Erdoğdu – 1956, Tophane
Temellerimiz İbrahim Erdoğdu tarafından “kundura levazımatı” ticareti yapmak üzere 1968 yılında İstanbul’un Çarşıkapı semtinde atıldı. İbrahim Bey babası Bayezid Erdoğdu’yu küçük yaştayken kaybeder ve kunduracılık mesleğini öğrenmek için 1944’te İstanbul’a yerleşir. Aslında İstanbul kunduracılarına 1800’lü yıllarda ustalık yapan, ismini de aldığı atası olan büyük dedesi Hafız İbrahim’in izinden giderek o da kunduracılık mesleğine gönül vermiştir.
Nesilden nesile aktarılan anektdotlara göre Hafız İbrahim Osmanlı İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü 1800’lü yıllarda kunduracılık yapmak için İstanbul’a Kayseri’nin Develi ilçesinin Zile kasabasından ilk giden Türk kunduracı çırağıdır. Bir süre “eskicilik” (ayakkabı tamirciliği) yaptıktan sonra, Karaköy’de bir dükkanda hazır ayakkabı satmaya başlar. Ancak, dönemin ahşap mimarisinin hakim olduğu İstanbul’da, Galata’da büyük bir yangın çıkar: 5 Haziran 1870’de gerçekleşen Büyük Beyoğlu Yangını. Hafız İbrahim Bey’in tüm dükkanı ve ayakkabıları Galata yangınında yanar. Yangın sonrasında Hafız İbrahim İstanbul’u terk edip köyüne döner. Onun yetiştirdiği kalfalar da ayrılıp eskici ve yenici dükkanı açmaya başlarlar. Beyoğlu ve çevresinde yetiştirdiği çıraklar, kalfa ve usta olunca kendileri de dükkan açıp köydeki hısım, akraba ve komşu çocuklarını yanlarına çırak olarak alırlar. Böylece köyün erkek çocuklarının yaklaşık %80’i kunduracılık mesleğini seçmiş olurlar.
Kurucumuz İbrahim Erdoğdu da çocukken atasının izinden giden bu yolculukta 1944-1968 yılları arasında eskicilik, yenicilik ve kavaflık mesleklerini icra eder. 1940’lı ve 50’li yıllarda Türkiye’de yaygın zanaatlardan biri olan eskicilik, ülke ekonomisinin toparlanmasıyla yerini yavaş yavaş ayakkabı üretimine, yeniciliğe, kavaflığa bırakacaktır. Bu doğrultuda gelişen ayakkabı imalat sektörünün yan sanayi tarafında yer almaya karar veren İbrahim Bey 1968 yılında Çarşıkapı’da 9 m²’lik bir dükkanda “çivicilik” olarak da nitelendirilen “kundura levazımatı” ticareti yapmaya başlar ve Erdoğdu’nun temelleri resmen bu dükkanda atılmış olur.
1968 yılında, İstanbul Çarşıkapı'da İbrahim Erdoğdu tarafından 9m²'lik bir dükkanda temelleri atılan Erdoğdu, resmen bu tarihte ticari faaliyetine başlar.
1980'li yıllarda sektörün Çarşıkapı'dan Gedikpaşa'ya doğru genişlemesi ile birlikte ilk şubemiz 1983 yılında Gedikpaşa Kadırga Hamamı Sokak'ta faaliyete geçer.
1989'da inşasına başlanan Gedikpaşa Merkez Binası 1990 yılında hizmet vermeye başlar.
90'lı yıllarda SSCB'nin dağılmasının ardından, sektörün ivme kazanması ve ülke ekonomisinin istikrarı doğrultusunda, Erdoğdu Ayakkabı Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi kurulur.
İhracat pazarı genişleyen, ve bu doğrultuda Gedikpaşa dışına çıkan üreticilerin ihtiyaçlarına daha hızlı cevap vermek amacıyla 1996 yılında Zeytinburnu Şubesi satış ve dağıtım noktası olarak faaliyete başlar.
İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'ne taşınmakta olan müşterilerine hizmet vermek adına 1998 yılında Aymakoop Şubeleri faaliyete geçer.
90'lı yılların sonunda sektörün küresel arenada daha kaliteli ürünlerle rekabet etmesi gerekliliği gerçeği ortaya çıkar ve bu platformda yol haritasını değiştiren Erdoğdu, İtalya, İspanya, Portekiz, Slovenya, A.B.D. gibi ülkelerden konusunda dünya markası olan firmalarla yaptığı anlaşmalar sonucu genel temsilcilikler alarak dünya markalarının Türkiye Distribütörlüğü hizmetini sektöre sunar.
Stratejik açıdan önem kazanan Güngören bölgesinde yatırımlarına devam eden şirket, bu bölgede kendi binasını şirket merkezi ve showroom olarak hizmete sokar.
Erdoğdu, 2007 yılında İkitelli Aykosan'da bulunan işyerini depo ve lojistik merkezi olarak faaliyete geçirir.
Erbil Ortopedik Taban Sanayi İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi kurularak fusspet üretimine başlanır.
Erteks Suni Deri İthalat İhracat ve Limited Şirketi İstanbul Güngören'de kurulur.
Erdoğdu grup şirketlerinin tüm yönetim ve operasyon süreçlerinin bir araya geldiği Genel Merkez Binası Esenyurt'ta faaliyete başlar.